Шукати в цьому блозі

Профіль вченого

 




Доброго всім вечора, мої дорогі підписники, пропоную Вашій увазі профільу Google Schoolar викладача історичного факультету, кандидата історичних наук, професора Павла Миколайовича Кравченка.  Проаналізуємо його за важливими наукометричними показниками:
Загальна кількість публікацій - 44.
Індекс цитувань - 24.
Індекс Хірша - 3.
Для зручності та більш детального ознайомлення із роботами науковця залишаю для Вас посилання на його профіль: https://scholar.google.com.ua/citations?user=OhNHtJsAAAAJ&hl=uk&oi=ao
Раджу Вам обов'язково підписатись на його профіль, як вже зробив і я! 

Мій обліковий запис у Google Schoolar

 


Вітаю всіх ще раз, радий Вам повідомити, що я також створив свій обліковий запис у Google Schoolar. Прошу відвідати мою сторінку та ознайомитись із моїм науковим доробком, а це Ви зможете зробити, перейшовши за посиланням: https://scholar.google.com.ua/citations?user=ymSrtIEAAAAJ&hl=uk
Дякую кожному, хто перейде і оцінить мої роботи. Щасти Вам, дорогі підписники блогу, сподіваюсь Ви активно будете стежити за оновленням в моєму профілі і він вас сильно зацікавить!

Мій обліковий запис ORCID

 



Вітаю усіх, мої дорогі підписники блогу. У мене гарна новина - я створий свій власний обліковий профіль науковця в базі ORCID, тому прошу Вас відвідати та ознайомитись із моїм профілем. Це Ви зможете зробити, перейшовши за посиланням: https://orcid.org/0009-0003-0062-1966. Буду вдячний кожному, хто доєднається та перегляне мій профіль. Усім гарного дня! 



Невинна жертва

 

    Джордж Флойд 

25 травня 2020 року поліція намагалась заарештовувати афроамериканця Джорджа Флойда, якого підозрювали у фальсифікації грошей. Проте під час самої процедури арешту поліцейські перевищили свої фізичні сили та повноваження, вбивши Джорджа, різко надавивши йому на грудну клітку всією масою тіла. Це не перший випадок прямого вбивства поліцейськими темношкірого, оскільки саме до представників негритянської раси поліцейські органи різних штатів застосовують значно жорсткіше фізичну силу, порушуючи при цьому їхні права та свободи громадянина США.

Справа із убивством Д.Флойда набула розголосу по всій країні, що спричинило масову хвилю протестів у різних штатах і містах проти свавілля федеральної влади та дискримінації темношкірих. За 4 дня після вбивства, уявіть собі, по всім США мітингувало близько 25 мільйонів людей. А це відповідно робить ці мітинги найбільшими за всю історію США. Про такі випадки не треба мовчати, про них треба говорити, аби особи, які причетні до цього, були притягнуті до відповідальності. 

Шановні підписники, звертаюсь до кожного з Вас, кожен з нас має розуміти, що людське життя - найвища цінність, яку ми маємо, і всі ми народжені рівними!

                             Масові протести через вбивство Д.Флойда (фото)

                                            
                                         








Заборона чи трансформація дискримінації?

 

Підписання "Акту про громадянські права" 1964 р.

2 липня 1964 р. президентом Л.Джонсоном було підписано "Акт про громадянські права". Згідно із основними положеннями цього документу, на території всіх США була заборонена дискримінація за ознакою раси, кольору шкіри, статі, релігійних переконань та етнічного походження. Проте задекларувати, це одне, але от виконувати всі умови і положення, які вказані в акті, - це зовсім інші, тому біле населення штатів аж ніяк не збиралось просто миритись із таким станом справ, ставши в жорстку опозицію до рішення федерального уряду. Країну охоплює чергова криза!


Послуги не для Вас! Клеймо сегрегації...

Фонтанчики води для білих і кольорових, штат Алабама, 1957 р.

Мало хто з нас розуміє справжнє значення словосполучення "расова сегрегація". Дане фото яскраво це ілюструє. Впродовж другої половини ХХ ст. в США існувала ціла система сегрегаційних законів, що втілювалась в тому, що темношкірі повинні були навчатись в окремих навчальних закладах, їм відмовляли в обслуговуванні заклади громадського харчування, а інші громадські послуги для них були завжди гіршої якості. Іноді доходило навіть до абсурду - створювались окремі вбиральні для білих та кольорових людей. 

У громадському транспорті передні місця були визначені лише для білих, а задні лише для темношкірих. Багато екстремістів вдавались до побиття афроамериканців, при цьому влада  не реагувала абсолютно ніяк, оскільки все біле суспільство було проникнуте расизмом, прагнучи зробити життя темношкірих просто нестерпним у всіх галузях - від культури до громадської сфери чи політики. Лише акції протесту М.Лютера Кінга дещо змогли покращити ситуацію, оскільки президент Л.Джонсон офіційно скасував сегрегацію на державному рівні, проте вона нікуди не зникає навіть у наш час на різних рівнях, зокрема і побутовому.

"Невидима імперія Півдня"

Члени Ку-клукс-клану. 1915 рік

24 грудня 1865 року, через кілька місяців після закінчення Громадянської війни, шестеро солдатів армії Півдня, яка програла, створили в одному з невеликих містечок штату Тенесі таємну організацію, яка стала відомою світу під назвою Ку-Клукс-Клан. Невидима імперія Півдня (як іменували себе члени Ку-Клукс-Клану) кілька разів розпадалася, але відроджувалася щоразу, коли США поставали на зламі епох, коли суспільство стрімко змінювалося. У ці моменти Ку Клукс-Клан ставав кривавою зброєю тієї частини суспільства, яка не бажала цих змін.
Організація дуже швидко перейшла до організованих вбивств, які кожного разу ставали дедалі жорстокішими. Організовані групи від 10 до 500 чоловік діяли надзвичайно швидко і не залишали свідків. Темношкірих жертв вішали, спалювали, вбивали та калічили. За перших 5 років діяльності жертвами цієї організації стали понад 130 тисяч  колишніх темношкірих рабів. Відзначу, що організація офіційно продовжує діяти і в наш час. 
Тому, як бачимо, колишні раби опинились перед серйозним суперником у боротьбі за свої права - Ку-клукс-кланом. 

Церемонія посвяти у члени організації. 1920-і рр.

Право, яким не скористатись!

 

Продовжуючи свою довготривалу боротьбу, темношкірі змогли домогтися прийняття XV поправки до Конституції США у 1870 році, яка заборонила обмежувати виборче право, зокрема і на расовій основі. Здавалось би, велика перемога, тому що вдалось отримати відтепер не лише свободу, але й право голосу, проте перед колишніми рабами постала нова проблема - відсутність змоги скористатись виборчим правом через численні перешкоди, які ставили перед ними білі люди, організовуючи терористичні організації для расових погромів. Найвідомішою із них був Ку-клукс-клан. Детальніше про нього в наступному дописі. 
А зараз залишаю Вам нижче для ознайомлення та прочитання текст XV поправки:

"Розділ 1. Право голосу громадян Сполучених Штатів не повинно заперечувати або обмежуватись Сполученими Штатами чи будь-яким штатом за ознакою раси, кольору шкіри або виконання раніше підневільної роботи.
Розділ 2. Конгрес має право забезпечувати виконання цієї статті через ухвалення відповідного законодавства".


Важкі втрати...

Додаю Вам у стрічку стовпчикову діаграму, яка відображає статистику жертв серед рабів у різних штатах під час Громадянської війни 1861-1865 рр. Вона яскраво демонструє нам, яку велику ціну заплатив темношкіра нація за власне право бути вільними, отримати свободу для наступних поколінь.

Рабству кінець!

 


31 січня 1865 року у США було прийнято ХІІІ поправку до Конституції країни, яка офіційно на державному рівні заборонила існування рабства в країні. Це була справжня перемога для президента А.Лінкольна та його прибічників - країна переходила до нового етапу свого розвитку.

Також залишаю Вам для ознайомлення та прочитання текст ХІІІ поправки:

" Розділ 1. Ні рабство, ні примусова праця, крім покарання за злочин, за скоєння якого сторона має бути належним чином засуджена, не повинні існувати в Сполучених Штатах або в будь-якому іншому місці, яке перебуває під їхньою юрисдикцією.

Розділ 2. Конгрес має право забезпечити виконання цієї статті відповідним законодавством."

Перші кроки до змін - свободу рабам!


1 січня 1863 р. президент США А.Лінкольн приймає документ світового масштабу - "Прокламацію про звільнення рабів". З цього дня свободу отримали понад 3 мільйони осіб, які перебували у невільництві,  важко працюючи на власних господарів на бавовняних плантаціях. Прийняття цього документу засвідчило глибокий політичний геній президента, і дало змогу отримати темношкірим рабам найбажаніше для них -  особисту свободу, але досить дорогою ціною, за неї потрібно було воювати у Громадянській війні, що саме в цей час точилась в США. Так, колишні раби отримали свободу, але до політичних прав і визнання їх людьми, а не приватною власністю було ще дуже далеко!

 

Антирабовласницький президент


У 1860 році на президентських виборах в США перемагає кандидат від Республіканської партії А.Лінкольн, який виступив із різкою критикою існування системи рабства та відстоював ідеї особистої свободи для темношкірих. Це стало відправною точкою довготривалої і нелегкої боротьби за людські права для чорної раси - перший виклик расизму було кинуто!!! В країні спалахує Громадянська війна, одна із центральних проблем якої - рабство!

 

Давайте познайомимось!


Привіт, мене звати Дмитро! Я радий вітати Вас на сторінці свого блогу "Ціна людської свободи". Тут ви зможете знайти для себе багато цікавої та корисної інформації, а також отримаєте багато інтелектуального задоволення від мого контенту! Сподіваюсь на Ваш активний фідбек, лайки, коментарі та підписки на мій блог. 

Спільні закладки

  Вітаю всіх, шановні підписники. Ділюсь з Вами скріншотом із корисними посиланнями з мого електронного кабінету в сервісі Diigo.